Siguranța uleiurilor esențiale

În urmă studiilor, s-a demonstrat faptul că uleiurile esențiale  au efecte secundare sau riscuri negative minime atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor.

Dar având în vedere cât de multe uleiuri esențiale au apărut în ultimii ani și câte mărci diferite de ulei sunt disponibile acum, nu este surprinzător faptul că există unele preocupări tot mai mari cu privire la siguranța uleiului esențial.

Sunt uleiurile esențiale periculoase pentru sanătatea ta? După ce ați citit informațiile de mai jos, cred că veți fi de acord că nu sunt, vă veți convinge că   uleiurile esențiale nu sunt în general periculoase.

În ansamblu, există dovezi bune că uleiurile esențiale sunt sigure și pot fi un instrument puternic, vindecător în medicină naturală.

Există diferite metode de aplicare pentru fiecare ulei esențial, deci este important să faceți cercetări și să cumpărați uleiuri de înaltă calitate pentru a le  utiliza în siguranță.

Uleiurile esențiale pot fi : * aplicate pe piele (aplicare dermică / topică),

                                              *inhalate, difuzate ,

                                              * administrare interna .

    **Atentie: nu fiecare ulei se foloseste in toate aceste moduri. Cititi cu atentie eticheta despre modul de administrare.

Cele mai bune moduri de a folosi uleiurile esențiale :

 • Testează întotdeauna pe o zona mică pentru a te asigura că nu ești alergic la ulei. Nu mai folosi dacă apar iritații ale pielii ( aici un rol important îl joacă și uleiul de dilutie).

 • Aveți grijă atunci când utilizați uleiuri esențiale ce sunt mai susceptibile de a fi iritante dermice sau care sunt fotosensibile, poate apărea riscul arsurilor solare.Câteva uleiuri ce trebuie folosite cu precauție ( sau chiar evitate)  dacă vă expuneți la soare: scorțișoară, cuișoare, chimen, lemongrass, lămâie, oregano, bergamot și cimbru. Pentru uleiurile care pot crește fotosensibilitatea, nu aplicăți uleiul în decurs de 12 ore înainte de a petrece timpul direct la soare( în special citricele).

 • Dacă aveți piele sensibilă, evitați aplicarea nediluată. Se diluează folosind uleiuri vegetale de bună calitate precum : migdale, jojoba, cocoș etc.

 • Uleiurile esențiale nu trebuie aplicate niciodată în nas,ochi sau pe canalele urechii. Dacă uleiul esențial intră în ochi, plasați câteva picături de ulei de purtător pe o dischetă demachiantă și ștergeți ochii până când uleiul se îndepărtează.

  Amintiți-va la uleiul este liposolubil și nu se amestecă cu apă.

 

Sfaturi pentru folosirea uleiurilor intern:

 • Citiți cu atenție etichetele pentru a vă asigura că uleiul este adecvat pentru utilizare internă. Verificați avertismentele pentru fiecare ulei înainte de ingerare și consumați numai uleiuri esențiale care sunt 100% pure –  etichetate că suplimente alimentare.

 • Utilizați numai cantități foarte mici de ulei esențial intern, aproximativ 1-2 picături , de până la 2-3 ori pe zi.

 • Dacă se întâmplă să aveți o  iritație la nivelul gurii sau gâtului, diluați uleiul esențial cu miere  înainte de a înghiți. Este indicat că uleiurile esențiale să fie administrate în timpul meselor, și nu pe stomacul gol.

 • Dacă ingerati uleiuri precum Oregano , Thyme(Cimbru) să luați și probiotic neapărat . De asemenea, țineți cont de faptul că uleiurile „hoț” nu se iau mai mult de 10 zile consecutiv.

10 Reguli de baza ale utilizării în siguranță a uleiurilor esențiale

 1. Mai puțîn înseamnă mai mult : întotdeauna începem să aplicăm cantitatea minimă de de ulei esențial și dacă nu are efectul scontat, mai adăugăm .

 2. Dacă nu știți unde să aplicăți un ulei esențial puneți-l pe tălpi.  De acolo va intră în circulația sanguină și în cca 30 de secunde și corpul îl va duce unde va fi nevoie.

 3. Uleiurile esențiale nu se ard în vaporizatoare cu candelă, căldură distrugând proprietățile benefice ale uleiurilor.

 4. Uleiurile esențiale nu se pun niciodată în nas, urechi sau ochi.

 5. Uleiurile esențiale nu se aplică pe piele  decât după ce v-ați asigurat dacă trebuie diluate sau nu .

 6. Uleiurile esențiale nu se pun în apă de baie fără un emulgator că mierea, laptele, sarea de baie sau bicarbonat de sodiu.

 7. Uleiurile esențiale nu se aplică în zonele genitale decât diluate foarte puternic

 8. Pentru copii, uleiurile esențiale se folosesc diluate, pentru bebeluși se folosesc în dilutii și mai mari ( 1 picătură UE la o lingură de ulei purtător) și numai dacă este nevoie

 9. Uleiurile esențiale se folosesc intern doar dacă sunt recomandate  de firma producătoare pentru o astfel de utilizare.

 10. Folosim doar recipiente de sticlă pentru uleiuri esențiale ( atunci când le folosim intern în apă de  băut sau când le pregăti pentru o folosire indelungată ) . Citricele topesc plasticul.

 

 

Bibliografie: Dr Axe , The Essential Life

Leave A Reply

* All fields are required